Ružić: Općinski proračun donesen je šlampavo

Rockwool ne plaća komunalnu naknadu dok traje sudski postupak (Manuel ANGELINI)
Rockwool ne plaća komunalnu naknadu dok traje sudski postupak (Manuel ANGELINI)

Na posljednjoj, više no burnoj sjednici Općinskog vijeća Pićan većinom glasova izglasan je rebalans proračuna. Izgledalo je da će sjednica imati miran tijek kad se Branko Ružić (Istarski demokrati) ispričao predsjedniku Vijeća Silvanu Juranu (IDS) što je bio grub na jednoj od prijašnjih sjednica, rekavši da Vijeće nije moglo dodijeliti sredstva Lovačkom društvu Kamenjarka za obnovu njihova lovačkog doma jer nisu pravovremeno dostavili zahtjev. U međuvremenu je zahtjev stigao te je rebalansom društvu namijenjeno 35 tisuća kuna, ali Ružić nije bio zadovoljan tom svotom te je predložio dvostruko veću.

Groblje i lovački dom

- Ima se za ostale investicije, a vidim da ima i prostora u proračunu te predlažem da se iz stavke za proširenje groblja skine 35 tisuća i uloži u lovački dom, rekao je Ružić. "Lovačko društvo Kamenjarka dobilo je kredit od 200 tisuća kuna", odgovorio mu je načelnik Ivan Franković (IDS). "Istina je, ali kredit još nije odobren", bio je uporan Ružić, dokle god načelnik nije vijećnicima pokazao odluku o dobivenom kreditu koji lovačko društvo može podići kad to zatraži.

Na glasovanju Ružićev prijedlog nije prošao. "Kad lovačko društvo preda troškovnike za renoviranje kompletnog doma, uključujući i toplinsku fasadu, predložit ću Vijeću povećanje dotacije kao i otplatu anuiteta za kredit, odnosno da Općina vrati društvu otplaćena sredstva. Kredit je više no povoljan, s malom kamatom i počekom od dvije godine", rekao je predsjednik Vijeća Juran.

Na sjednici se raspravljalo i o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci tekuće godine. Od planiranih 14,7 milijuna prihodovano je 3,2 milijuna kuna, odnosno 22 posto planiranog. Rashod je ostvaren u visini 4,5 milijuna ili 30 posto od plana, što čini manjak od 1,3 milijuna kuna. I pod tom točkom Ružić je imao najviše primjedbi.

Rockwool duguje 5,7 milijuna

- Smatram da je proračun donijet šlampavo iz razloga mogućih malverzacija, da ne budem grublji i kažem protuzakonito, no nažalost u ovoj državi ništa nije protuzakonito, kazao je Ružić, na što je Matej Selar (HDZ) rekao da su to neistinite i preteške riječi. "Imamo 5,7 milijuna kuna potraživanja od Rockwoola za komunalnu naknadu, što nije uplaćeno jer se vodi sudski postupak. Proračun je itekako realno donesen. Rockwool je dužan plaćati komunalnu naknadu i naravno da smo i s tim visokim iznosom planirali proračun", pojasnio je načelnik Franković. U konačnici je, većinom glasova, prihvaćeno izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. (Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter