Ružić: Čelnici Labinštine prešutno za TE na ugljen

(T. ŠKOPAC)
(T. ŠKOPAC)

"Sporazumom o podjeli ekološke rente nakon izgradnje Termoelektrane Plomin 3, koji su potpisali čelnici lokalnih samouprava na Labinštini i načelnik naše općine Ivan Franković, odnosno IDS čiji je član, prešutno je dana suglasnost da se taj objekt izgradi na ugljen", ustvrdio je pićanski vijećnik Branko Ružić (nositelj nezavisne liste) na posljednjoj sjednici.

- Tko je ovlastio načelnika da potpisuje takav dokument o podjeli nečega što zapravo još nema? Na koordinaciji gradonačelnika Labina i načelnika četiri okolne općine jedino je prvi čovjek Kršana Valdi Runko (nositelj NL, op. a.) stavio klauzulu da o svemu treba raspravljati Općinsko vijeće, dodao je Ružić mašući kopijom zapisnika sa spomenutog sastanka održanog još u veljači, koja, kako je kazao, očito nije smjela u javnost.

Franković je, pak, svome oponentu Ružiću - koji je u grupi bivših IDS-ovaca prvoboraca što su se nedavno sastali u Filipinima, nezadovoljni načinom kako stranku vodi njen predsjednik Ivan Jakovčić - odgovorio da na koordinaciji načelnika nije donijeta nikakva odluka, već samo zaključak o tome kakve bi koristi imala lokalna zajednica.

Podsjetimo, povjerenstvo resornog ministarstva dalo je zeleno svjetlo studiji utjecaja na okoliš za TE Plomin C na ugljen prije mjesec i pol, a investitor HEP je javni poziv za strateškog partnera objavio 24. srpnja.

Dogovor čelnika pet lokalnih samouprava o raspodjeli tzv. ekološke rente - isti kao i onaj iz starog dokumenta koji je Ružić pokazao novinarima - objelodanjen je tek prošlog tjedna zahvaljujući istupu načelnika Sv. Nedelje Srećka Mohorovića (nositelj NL) na sjednici tamošnjeg vijeća. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter