Ruže za Dolores - bila si glumica, bećar, žena...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dostojanstven i s puno emocija, bio je posljednji ispraćaj tragično nastradale 32-godišnje šibenske glumice Dolores Lambaša na gradskom groblju Kvanj.

Brojna rodbina i kolege glumci, kao i nekolicina viđenih osoba iz javnog i političkog života, zajedno s petstotinjak prijatelja i poznanika činili su tužnu povorku do mjesta pokopa – na grob nesretne Dolores među posljednjim je crvenu ružu bacio i njen stariji kolega Stojan Matavulj, koji je vozio automobil kada je došlo do prometne nesreće.

Poznati glumac stigao je u Šibenik direktno iz bolnice, koju je napustio na vlastitu odgovornost. Jedva je hodao, nosi "šancov ovratnik", te iako nije izrazio sućut obitelji preminule glumice – činilo se da se skanjiva u ovakvom trenutku pristupiti rodbini, cijelo vrijeme se držao po strani – bilo je jasno vidljivo da je i sam shrvan tragedijom.

Ne jedan poznanik pa čak i prijatelji rodbine pristupali su Matavulju, izražavajući mu riječi žaljenja, ali i podrške. Kako je kazala jedna starija žena, "cili život će se sam morati nosit' s time", referirajući se očigledno na činjenicu da je upravo Matavulj vozio Nissan s kojim je udario u automobil ispred sebe na autocesti, dok je Dolores Lambaša kao njegova suputnica preminula koji sat kasnije od posljedica nesreće.

Nešto ranije, u 14 sati održana je komemoracija za mladu glumicu u šibenskom HNK-u gdje je Joško Ševo, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti i mentor preminule glumice, održao dirljiv govor, rijetko kome nisu zasuzile oči na recitaciju "Djevojke iz moga kraja".

– Tu sam u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Akademije dramske umjetnosti i kao čovjek koji te voli. Pamtit ću zauvijek gdje sam bio kada su počele stizati vijesti. Loše, pa onda još gore. Šok, nevjerica, tuga. Gusta i ljepljiva. Nalio sam čašu crnog vina i slušao Arsena, rekao je Joško Ševo.

– Arsen je, draga, za tebe ovo pisao. Sve je tu. Šibenik, tvoje oči, boje zavičaja i ona ne da da je slome. Bila si mi studentica, kolegica, prijateljica. Bila si glumica. Bila si bećar, žena i djevojčica. Vjetar, vatra, divlja rijeka, suza i nedovršeni stih. Dolores, prerano je za ovo. I ja vjerujem u anđele i molim ih neka te dobro paze i čuvaju. Zbogom, draga!, zaključio je Ševo.

Nije izdržao profesor Ševo ni koji sat kasnije na gradskom groblju, pred roditeljima i lijesom Dolores Lambaša, na majčin izričit zahtjev recitirao je "Salomonovu pjesmu nad pjesmama", da bi se zatim odmaknuo od mikrofona i dalje od gomile, ne želeći niti suspregnuti suze.

Tragedija i cijeli obred je najviše, što je nekako jasno, pogodila majku Almu: još za vrijeme Svete mise pozlilo je neutješnoj ženi pa je čak pozvana i Hitna pomoć. Kasnije je jedva uspjela izdržati do obiteljske grobnice, no nakon što je bacila bijelu ružu na lijes voljene kćeri, savladala je tuga – obitelj je doslovno odnijela jer nije bila u stanju sama ni hodati, gotovo kao ni otac nastradale glumice, Đino Lambaša.

Počast pred grobom prerano preminule Dolores odali su brojni kolege, od legende hrvatskog glumišta i poznatog Šibenčanina Špira Guberine, preko bivšeg partnera i kolege Ive Gregurevića, Leona Lučeva, Slavena Knezovića, a bili su tu i Pavle Kalinić, župan Goran Pauk, gradonačelnik Željko Burić...


Podijeli: Facebook Twiter