Ruža Tomašić: Napuštam politiku za dvije godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HSP Ante Starčević Ruža Tomašić najavila je da će se posve prestati baviti politikom i povući se u mirovinu nakon sljedećih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 2015. godine.

"Kandidirat ću se ponovno na izborima za EU parlament (2014. godine), ali ne želim biti u EU parlamentu, nego će me netko mlađi zamjeniti, a ja ću se vratiti i odraditi sljedeće parlamentarne izbore (2015. godine) i onda ću otići u zasluženu mirovinu", rekla je Tomašić danas u Splitu obraćajući se sudionicima izbornoga zbora splitsko-dalmatinskoga Županijskog vijeća HSP Ante Starčević.

U izjavi novinarima, nakon izbornog zbora, Tomašić je potvrdila da će, kako se izrazila, napustiti politiku, nakon parlamentarnih izbora za dvije godine. "Nadam se da ću na sljedećim parlamentarnim izborima imati 10 zastupnika u Hrvatskom saboru, a to znači da sam nešto napravila i ostavila iza sebe pa će nakon toga biti divota napustiti politiku", rekla je Tomašić.

Na novinarski upit je li to njezino definitivno povlačenje iz politike, Tomašić je kratko odgovorila: "Totalno".

Odgovarajući na pitanje kako vidi svojeg nasljednika na čelu HSP Ante Starčević, Tomašić je rekla da će nakon sljedećih parlamentarnih izbora ostati u Hrvatskom saborou "još par mjeseci" kako bi ona, a i članovi stranke vidjeli kako se tko ponaša od izabranih zastupnika HSP Ante Starčević.

Potom će, rekla je, ona predložiti kandidata za predsjednika stranke. "To će biti samo moj prijedlog, ali ne i imenovanje. Ipak se u Saboru gradi imidž, i ja sam svoj imidž napravila u Saboru", rekla je Tomašić.

Ona je također kazala kako joj neki iznose mišljenje da bez nje stranka neće moći funkcionirati. "Ali, ako jedna stranka ovisi o jednoj osobi, onda ta stranka ne treba ni postojati", dodala je Tomašić.

Tomašić je Splitu nazočila izbornom zboru Županijskog vijeća splitsko-dalmatinskog HSP-a Ante Starčević, na kojem je za predsjednika tog vijeća ponovno izabran Damir Ćosić Roda, koji je tu dužnost obnašao i u prethodnom mandatu. Prije tri dana koordinacija splitske podružnice HSP Ante Starčević na čelu s Ivicom Vladava Đovanijem podnijela je kolektivnu ostavku i istupila iz članstva stranke jer su, kako su obrazložili, nezadovoljni Ćosićevom politikom te su ga optužili za nepotizam i uporabu stranke za privatne probitke.

Damir Ćosić Roda danas je odbacio takve optužbe, rekavši kako u HSP-u Ante Starčević nema nepotizma. Ćosić je ustvrdio da su Vladava i njegova skupina odlukom Predsjedništva HSP Ante Starčević smjenjeni s dužnosti Koordinacije za splitsku podružnicu, te da su tek nakon toga oni objavili podnošenje ostavke.

"Skupina na čelu s Ivicom Vladavom demonstrativno je napustilo stranku jer i dalje nisu ostali na čelu Kordinacije za splitsku podružnicu. Oni su do 20. kolovoza ove godine imali 90 dana da obave izbore u gradskim kotarevima, ali pošto to nisu učinili Predsjedništvo HSP-a Ante Starčević ih je 21. kolovoza smjenilo", pojasnio je Ćosić. Dodao je kako je Predsjedništvo HSP Ante Starčević također 21. kolovoza ove godine za novoga koordinatora splitske podružnice imenovalo Borisa Strukana.

Ruža Tomašić je dometnula kako je Vladava imao zadaću da do "određenog roka" oformi splitsku podružnicu HSP Ante Starčević, ali to nije učinio, što znači da ne može više biti koordinator. "Ako netko nešto obeća, a to ne napravi, onda tu nema milosti", rekla je dodavši kako ona nema milosti prema sebi pa zašto bi imala prema nekom drugom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter