Rušnjak kao simbol stoljetne borbe Istrana

Uzvanike i posjetitelje zabavljali su sutlovrečki folkloraši
Uzvanike i posjetitelje zabavljali su sutlovrečki folkloraši

- Rušnjak je za sve nas koji živimo na ovim prostorima puno više od legendarnog mjesta, on je simbol stoljetne borbe Istrana za pripojenje Hrvatskoj, rekao je danas porečki gradonačelnik Edi Štifanić na tradicionalnom susretu boraca i građana na Rušnjaku pokraj Baderne, gdje je obilježena jubilarna 70. godišnjica odlaska prve organizirane skupine partizana iz ovog dijela Istre, predvođenih narodnim herojem Joakimom Rakovcem, prema Lici i Gorskom kotaru u NOV.

- Braneći antifašizam zapravo se brani naša mlada demokracija, a u krajnjoj liniji i naša budućnost, kazao je Štifanić i pridodao da neće proći tvrdnja određenih krugova da su komunizam i fašizam jednako zlo.

- Meni je jasno da oni mladi koji paradiraju u ustaškim kapama i dižu ruku na fašistički pozdrav pojma nemaju što zapravo rade. Ali rade. A zašto rade? Zato što im je netko rekao da je to dobro i da se time legitimiraju kao dobri Hrvati, rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "Šutnja je u ovome slučaju pogubna. Na reviziju povijesti ne smije se šutjeti. Na pretvaranje pobjednika u velikome antifašističkom ratu u poražene i zločince ne smije se šutjeti! Na uvlačenje ustaštva na mala vrata ne smije se šutjeti. Budemo li danas šutjeli, sutra će biti kasno!", poručio je prisutnima Mesić.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim borcima NOB-a i Domovinskog rata, a prisutne je pozdravio istarski župan Valter Flego i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza. Nakon prigodnog programa u kojem su sudjelovali folkloraši i limena glazba KUD-a "Matko Laginja" iz Svetog Lovreča uslijedio je zajednički objed, a iako je bilo vruće, u hladu hrastove šume ipak se lakše disalo. (piše i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter