Ruski vojnici okružili ukrajinske graničare na Krimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 20 muškaraca u odorama ruske Crnomorske flote i s automatskim puškama okružili su u petak jednu postaju ukrajinskih graničnih čuvara u blizini Sevastopolja.

Novinar Reutersa javlja da je na području četvrti Balaklave vidio ukrajinsku graničnu policiju u kacigama i interventnoj opremi zatvorenu u graničnoj postaji, sa zatvorenim metalnim vratima i metalnim štitovima na prozorima.

Vojnik koji se identificirao kao časnik Crnomorske flote rekao je: "Ovdje smo... da se ne bi ponovio Majdan".

Ukrajinska granična služba objavila je prije da su ruski vojnici blokirali jednu graničnu postaju u Balaklavi.

Crnomorska flota ima bazu u Sevastopolju, ali Moskva niječe da njezine snage sudjeluju u eskalaciji napetosti na Krimu, nakon što su naoružani separatisti zauzeli zgrade pokrajinskog parlamenta i vlade te dvije zračne luke.

Rusija ističe da nije prekršila sporazum o kretanju svoje vojske na Krimu te da događaje na poluotoku drži rezultatom unutarnjih političkih sporova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo u priopćenju kako odbija poziv na razgovore o Krimu s ukrajinskim čelništvom.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je u petak u ruskom Rostovu na Donu da nije zatražio rusku vojnu intervenciju u Ukrajini. "Mislim da je bilo kakva vojna akcija u ovoj situaciji neprihvatljiva", rekao je. "Ne planiram zatražiti vojnu potporu."

Istaknuo je da Krim, jedina ukrajinska regija s etnički ruskom većinom, treba ostati u Ukrajini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter