Ruski vojnici i oprema na ukrajinskoj granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države su u petak upozorile Rusiju zbog gomilanja vojnika blizu granice s Ukrajinom i zbog gomilanja vojne opreme na jugozapadu Rusije radi pružanja pomoći separatistima na istoku Ukrajine.

- Raspolažemo vlastitim informacijama po kojima je Rusija ponovo rasporedila vojne snage na svojoj granici s Ukrajinom, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki, potvrdivši raniju izjavu dužnosnika administracije Baracka Obame.

- Ruske snage nisu došle tako blizu ukrajinskom teritoriju od njihove invazije na Krim, rekla je Psaki.

Premda je Zapad prije nekoliko tjedana izrazio zadovoljstvo zbog povlačenja više desetaka ruskih vojnika s ukrajinske granice, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen optužio je u četvrtak Moskvu da ponovo jača svoju vojnu nazočnost na granici.

Rekao je da je to žaljenja vrijedan korak unatrag, a Rusija je rekla da je iznenađena i zanijekala je optužbe.

No Washington smatra da Moskva želi pružiti djelatnu potporu separatističkim borcima proruski orijentiranima na istoku Ukrajine.

Usto, dodatni tenkovi (...) i topništvo nagomilani su u ruskoj vojnoj bazi na jugozapadu zemlje, blizu ukrajinske granice, rekla je glasnogovornica američke diplomacije.

SAD je također upozorio Rusiju da neće trpjeti nazočnost ni intervenciju ruskih snaga na istoku Ukrajine. "Pozorno pratimo stanje. Ni pod kojim uvjetima nećemo prihvatiti uporabu ruskih vojnih snaga na istoku Ukrajine", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

- Nemamo nikakva dokaza da ruske vojne postrojbe koje dolaze na to područje imaju bilo kakvu sigurnosnu zadaću na granici, dodao je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u petak je objavio ambiciozan mirovni plan za proruski separatistički istok. O njemu je telefonom razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali su njegove odredbe kritizirali i pobunjenici i Moskva.

Psaki je izrazila zadovoljstvo jednostranim primirjem ukrajinske strane pozivajući proruske pobunjenike i Rusiju da budu partneri da bi prekid vatre bio djelotvoran i omogućio smirivanje međunarodne krize.

Napokon, američko ministarstvo financija donijelo je nove sankcije protiv sedmero separatističkih čelnika u Ukrajini optuženih da prijete miru, sigurnosti i stabilnosti te zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter