Ruski umjetnički kolektiv u dnevnom boravku Rojca


Ruska filozofkinja i spisateljica Oxana Timofeeva sinoć u Dnevnom boravku društvenog centra Rojc u razgovoru je s Emilom Jurcanom iz Pulske grupe predstavila aktivnosti i poetiku ruskog umjetničkog kolektiva "Chto delat".

Radi se o ruskoj platformi umjetnika, filozofa, aktivista, društvenih istraživača i svih onih koji imaju za cilj zajednički realizirati kritičko i nezavisno istraživanje, umjetničke, edukativne i aktivističke projekte. Jurcan je od Timofeeve prvo htio doznati kako je kolektiv nastao.

- Naš kolektiv je grupa koja postoji od 2003. godina i koja se pojavila u Rusiji tri godine nakon što je Putin došao na vlast. Bilo je to vrlo reakcionarno vrijeme i ljevica je u Rusiji gotovo pa iščezla. Ljevičara je bilo jako malo i uglavnom su bili na marginama jer je plan političke srednje struje bio u potpunosti izbrisati komunističku povijest zemlje. Nekolicina nas se okupila i započela projekt čiji je cilj bio promijeniti takvo političko okruženje. Na početku je bilo teško jer su svi na kolektiv gledali kao na neki ostatak komunizma. Naš prvi performans zvao se "Ponovno osnivanje Sankt Peterburga" kojeg smo izveli 2003. godine i njime smo htjeli reagirati na proslavu osnivanja grada, kazala je Timofeeva.

On je dodala da je možda najvažniji dio njihove umjetničke i kulturne produkcije časopis (na ruskom i engleskom jeziku) koji se također zove "Chto delat" i koji ima posebnu koncepciju. Naime, na stranicama časopisa odvija se diskusija više aktera različitih profila iz samog kolektiva te gostujućih teoretičara i umjetnika. Svaki broj krasi i posebno grafičko oblikovanje koje također rade umjetnici.

- Jedan od važnijih segmenata naše produkcije je i snimanje filmova kojima želimo senzibilizirati širu javnost o problemima koji ih okružuju. Jedan od uspješnijih filmova je bio onaj koji se bavio izgradnjom ogromne zgrade Gazproma u Sankt Peterbugru. Film koristi Brechtovu poetiku, pa na samom dnu imamo potlačene stanovnike grada koji pjevaju i zvuče poput grčkog kora, dok se na uzvišenom platou izmjenjuju političari i moćnici. Radi se o filmu "Tower Songspiel" iz 2010. godine koji je dio triptiha "Songspiel", a sličan i strukturno kompleksniji film snimili smo u Beogradu i zvao se "Partisan Songspiel", kazala je Timofeeva.

Ona je potom publici prikazala isječke iz tih filmova koji na podosta teatralan način "populariziraju" teme koje šire građanstvo zaobilazi.

Razgovor s Oxanom Timofeevom u Dnevnom boravku Rojca trajao je više od sat vremena, a sugovornici su analizirali veliki broj zanimljivih tema poput utjecaja umjetnosti i aktivizma na javnost, načina na koji se u različitim zemljama realiziraju pokreti otpora te o pravoslavnoj crkvi koja je u novoj Rusiji preuzela ulogu državnog cenzora.

Oxana Timofeeva trenutno radi u Moskvi na Ruskoj Akademiji za znanost i u Berlinu na Humboldt sveučilištu. Autorica je knjiga "History of Animals: An Essay on Negativity, "Immanence and Freedom" i "Introduction to the Erotic Philosophy of Georges Bataille". (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter