Ruski trgovac oružjem Viktor Bout osuden na 25 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rus Viktor Bout (45), proglašen krivim 2011. za krijumcarenje oružja, osuden je u cetvrtak na sudu u New Yorku na 25 godina zatvora.

Bivši pilot Crvene armije, po kojem je napravljen lik koji je utjelovio Nicolas Cage u filmu "Gospodar rata" (Lord of the War) iz 2005. u SAD-u se smatra jednim od najvecih svjetskih krijumcara oružja.

Sutkinja Shira Scheindlin osudila ga je na kaznu od 25 godina zatvora za jednu od tocaka optužnice te na po 15 godina za preostale tri tocke, te mu izrekla jedinstvenu kaznu od 25 godina.

Osuden je za pokušaj prodaje arsenala pušaka i raketa americkim tajnim agentima koji su se predstavljali kao pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Uhicen je u Tajlandu 2008. pošto je, po optužnici, prihvatio ponudu za prodaju tog oružja, kojim su lažni gerilci, kako su mu tvrdili, namjeravali rušiti americke helikoptere koji pomažu kolumbijskoj vojsci u sukobu s FARC-om.

Boutovi odvjetnici, koji su vec najavili žalbu na presudu, ustraju u tvrdnji da on nikad nije imao namjeru prodavati oružje, vec je svojim sugovornicima htio prodati dva transportna zrakoplova.

Rusija "smatra presudu americkog suda koji je Viktora Bouta "neutemeljenom i pristranom", istice njihovo ministarstvo u priopcenju te dodaje da ce "uciniti sve potrebno kako bi ga se izrucilo domovini".


Podijeli: Facebook Twiter