Ruski sud odbacio tužbu desničara protiv Madonne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Sankt Peterburgu u četvrtak je odbacio tužbu ekstremno desničarske udruge koja je tužila američku pjevačicu Madonnu jer se tijekom svog peterburškog koncerta zauzimala za prava ruskih gejeva.

Zbog toga što se Madonna na ljetošnjem koncertu zalagala za toleranciju i prava istospolnih osoba, Udruženje građana Rusije tužilo ju je za "podrivanje obrambene gotovosti Rusije, rušenje socijalnog poretka i negativnog utjecaja na natalitet". Tražili su i odštetu u iznosu od 333 milijuna rubalja (10,7 milijuna dolara).

Dopisnici AP-a pišu da su se novinari smijali točkama optužbe koju su sastavili članovi rečene udruge, i to do te mjere da im je sudac zaprijetio izbacivanjem iz sudnice. Tužba je očekivano odbačena, ali ostaje činjenica da je u Sankt Peterburgu, kao i u nekim drugim gradovima Rusije, na snazi zakon o zabrani homoseksualne propagande među maloljetnicima, koji otvara mogućnost za posvemašnju zabranu javnih istupa gej aktivistima.        Udruga koja je naumila procesuirati popularnu američku pjevačicu slično bi htjela napraviti i s Mihailom Gorbačovom. Uz to, protivi se ulasku Rusije u WTO, a drag joj je i staljinizam.

Madonna se nije pojavila na suđenju niti je komentirala presudu. (Tportal.hr/M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter