Ruski Rosnjeft tužit će Gazprom zbog plinovoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je u utorak da će tužiti plinsku kompaniju Gazprom ne omogući li joj ona pristup plinovodu koji će se graditi u Kini.

Državni Rosnjeft i Novatek, najveći ruski privatni proizvođač plina, lani su okončali Gazpromov monopol na isporuku plina u inozemstvo jer su dobili dozvolu da izvoze ukapljeni prirodni plin (LNG), ali pristup plinovodu nisu dobili.

Od tada Rosnjeft traži pristup plinovodu "Sibirska snaga" koji tek treba sagraditi, a povezat će istočnosibirsku proizvodnju plina s Kinom. Gazprom je postigao dogovor da njime trideset godina Kinu opskrbljuje plinom.

U utorak je Rosnjeft objavio da Gazprom kao "infrastrukturni monopolist" mora nezavisnim proizvođačima plina omogućiti pristup svojem plinovodu kako bi plin koji Rosnjeft kani proizvoditi u istočnom Sibiru mogao "osvijetliti i zagrijati" korisnike.

"Pregovorima ćemo zaštititi pravo građana na život kakav zaslužuju... A bude li trebalo, ići ćemo i na sud", kaže se u Rosnjeftovu priopćenju.

Gazpromov glasnogovornik nije htio komentirati. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter