Ruski portal zatvoren zbog Pussy Riota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruskom informativnom portalu Rosbalt u četvrtak je oduzeta dozvola sudskom odlukom zbog upotrebe "prostačkog jezika" nakon emitiranja pjesme osporavane skupine Pussy Riot.

Općinski sud Moskve pozitivno je odgovorio na zahtjev agencije za nadzor komunikacija Roscomnadzor koja je zatražila ukidanje dozvole Rosbaltu, objavila je agencija Rapsi.

Prošlog tjedna Rosbalt je već osuđen na novčanu kaznu zbog emitiranja videospotova u kojima su se čule "psovke".

Jedan od spotova je nova pjesma skupine Pussy Riot čije dvije mlade članice služe trenutno dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog izvođenja punk "molitve" protiv Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Pjesma govori o Igoru Sečinu, utjecajnom vlasniku naftne tvrtke Rosneft, bliskom s Putinom, ispričala je pomoćnica glavnog urednika Rosbalta Jana Morozova u intervjuu na internet stranici radija Eho iz Moskve.

"Nakon što smo dobili upozorenje Roscomnadzora, povukli smo spotove s naše stranice. Malo kasnije pozvani smo na sud", ispričala je ona.

"Naš stav nije zanimao sutkinju. Poslušala je stav Roskomnadzora i donijela odluku", kazao je glavni urednik Rosbalta Nikolaj Julianov nakon suđenja.

Predsjednik Ruske novinske udruge Pavel Gusev rekao je da je ova sudska odluka "opasan presedan".

"Vlasti su dale signal kako će se ponašati glede medija, koristeći se zakonskim odredbama kako bi ih zatvorile", rekao je. "Ovo je najopasniji presedan u medijima u posljednje vrijeme i mogao bi imati teške posljedice", dodao je Gusev. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter