Ruski graničari napali brod Greenpeacea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski graničari u četvrtak su izveli napad na ledolomac organizacije za zaštitu okoliša Greenpeacea, koji je na Arktik došao da bi javnosti skrenuo pozornost na projekte bušenja naftnih izvora u tom području.

Ruski graničari preuzeli su nadzor nad brodom, izjavila je dužnosnica ruskog ogranka Greenpeacea Evgenija Beljakova, kako prenosi agencija Itar-Tass.

"Vojnici naoružani strojnicama upravo su se spustili iz helikoptera na ledolomac Arctic Sunrise", prije toga je priopćio Greenpeace. Arctic Sunrise plovi pod nizozemskom zastavom, a rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je priopćilo da je na razgovor pozvalo nizozemskog veleposlanika u Moskvi kako bi mu uputilo prosvjednu notu zbog "agresivnog" ponašanja pripadnika Greenpeacea.

Dvije se strane međusobno optužuju za nasilno ponašanje; Greenpeace tvrdi da su graničari ugrozili živote njihovih aktivista pucajući vrlo blizu njihovih gumenih čamaca, a ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) optužuje kapetana Arctic Sunrisea da je pokušao pobjeći ophodnji graničara povećavši brzinu i da je izvodio manevre opasne po život ruskih graničara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter