Ruski brodovi spremni pratiti kemijsko oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u ponedjeljak objavila da je njezina mornarica spremna pratiti brodove koji budu odvozili smrtonosno sirijsko kemijsko oružje koje će, u skladu s međunarodnim sporazumom, biti uništeno na pučini.

Sirija je pristala predati te opasne otrove od kojih se mogu proizvesti sarin, VX i drugi otrovi. Sporazum je postignut kad je SAD zaprijetio napadom na Siriju upravo zbog toga što je u kolovozu blizu Damaska kemijskim otrovima ubijeno više stotina ljudi.

Danska i Norveška dvama teretnim brodovima izvest će kemikalije iz sirijske luke Latakije, a pratit će ih njihove dvije fregate.

"Spremni smo dati ruske ratne brodove za pratnju tim brodovima s otrovima, kako bi se osigurala sigurna provedba te operacije", rekao je novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka s vanjskoposlovnim ministrima EU-a u Bruxellesu. Moskva će, dodao je, pomoći i da se te kemikalije kopnom prevezu do sirijske luke.

Kemikalije će biti uništene na moru, na posebno prilagođenom američkom brodu jer su preopasne da odu i u koju državu. Još nema dogovora o tome gdje će taj brod biti usidren dok to traje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter