Ruski brod čeka pomoć australskog ledolomca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putnici na ruskom brodu zarobljenom u ledu Antarktike pripremaju se u nedjelju za još jedan dan nesigurnog čekanja, dok im australski ledolomac pokušava doći u pomoć, bez jamstva da će mu to i uspjeti.

Ruski brod od utorka je zarobljen stotinjak nautičkih milja istočno od francuske baze Dumont d'Urville. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, morala su odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

U subotu je kineski "Snježni zmaj" stigao na samo 7 nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.

Sedamdeset i četiri osobe na brodu "Akademik Šokalski", turisti, znanstvenici i posada, polažu sada nade u "Auroru Australis", koja bi do broda trebala doći u nedjelju navečer.

"Brod će procijeniti izglede da probije led ne bi li došao do 'Akademika Šokalskog'", kazala je za France presse Australska uprava za pomorsku sigurnost. Ako to ne uspije, pokušat će koristiti helikopter koji se nalazi na kineskom ledolomcu.

Od tri broda upravo je australski najjači, ali ništa ne jamči da će on uspjeti doći do ruskog broda. On može lomiti led do debljine 1,6 metara, ali "Akademik Šokalski" zarobljen je u ledu debljine 3 metra. Na ruskom brodu nalaze se znanstvenici i turisti koji obilježavaju 100. obljetnicu povijesne ekspedicije australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Brod se nalazi na području na kojem se inače u ovo doba godine može normalno ploviti, ali nenadana promjena vremena zarobila ga je u debelom ledu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter