Ruske punkerice zlostavljane u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odvjetnici obrane optužili su u srijedu ruske vlasti da trima članicama punk benda "Pussy Riot" uskraćuju san i hranu, na suđenju za koje kritičari tvrde da je dio kampanje za diskreditaciju protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

One su krajem veljače u moskovskoj katedrali na neobičan način prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog čega su u ponedjeljak izvedene pred sud, u slučaju koji će pokazati kako Putin tretira političke protivnike u novom predsjedničkom mandatu.

Odvjetnica Violetta Volkova kazala je da su njezine klijentice bile probuđene u pet sati ujutro i satima držane u malenoj prostoriji bez doručka prije nego što su izvedene pred sud. Jednoj je zbog toga u srijedu na sudu trebala liječnička pomoć.

"Suđenje se provodi na sramotan način", kazala je, nakon što je drugi sud odbacio zahtjev za odgodom od mjesec dana kako bi obrana dobila više vremena da prouči optužnicu od tri tisuće stranica. "Suđenje traje 11 sati na dan i našim klijenticama se ne dopušta da dovoljno jedu i spavaju."

Tri glazbenice uhićene su i već su gotovo pet mjeseci u pritvoru nakon što su se u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, glavnom hramu Ruske pravoslavne crkve, maskirane popele na oltar i izvele glazbenu "punk molitvu" pod nazivom "Marijo, majko Božja, otjeraj Putina".

Mariji Aljokini (24), Nadeždi Tolokonikovoj (22) i Jekaterini Samučević (29) sudi se na sudu Kamovniki, u istoj sudnici gdje je 2010. osuđen nekadašnji naftni magnat Mihail Hodorkovski.

Prosvjedni performans "Pussy Riot" imao je za cilj istaknuti bliske veze između Ruske pravoslavne crkve i bivšeg agenta KGB-a Putina, tadašnjeg premijera, čiju je kampanju za predsjedničke izbore u ožujku otvoreno podupirao patrijarh Kiril. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter