Ruske bombardere pratit će lovci


Ruske bombardere, koji će izvoditi antiterorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom.

General Rudskoj je istaknuo da je rusko ministarstvo obrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica Moskva krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

- Zrakoplov Su-24 je vjerojatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizualni kontakt s našom posadom, rekao je Rudskoj i dodao da prema podacima uređaja za nadgledanje ruski zrakoplov nije prešao granicu s Turskom.

- Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD-om i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku, dodao je načelnik glavnog stožera.

Rudskoj je kazao da je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oborili borbeni zrakoplov. On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je istaknuo da je još jedan vojnik poginuo tijekom akcije spašavanja koja se nastavlja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter