Ruska Turla cilja Europu i SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sofisticirani špijunski softver koji potiho inficira stotine vladinih računala širom Europe i Sjedinjenih Država najkompleksniji je oblik kibernetičkih špijunskih programa koji je do danas otkriven, piše u petak Reuters.

Nekoliko istražitelja koji se bave pitanjima sigurnosti i dužnosnika zapadnih obavještajnih agencija kažu kako vjeruju da se radi o Turli, programu ruske vlade. Te su ocjene utemeljene na analizi taktika koje koriste hakeri, kao i tehničkih indikatora i na analizi žrtava koje ciljaju.

"To je sofisticirani softver koji je povezan s drugim ruskim pothvatima, koristi šifriranje i cilja zapadne vlade. Posvuda ima ruske tragove", rekao je Jim Lewis, bivši dužnosnik američke vanjske službe, koji danas radi u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Međutim, sigurnosni stručnjaci upozoravaju da je nemoguće potvrditi sumnje dok Moskva ne preuzme odgovornost, iako sve možda ukazuje da je Turla ruska.

Stručnjaci koji proučavaju kibernetičke napade koje sponzoriraju vlade kažu da su hakeri ruske vlade poznati kao visoko disciplinirani, sposobni sakriti tragove, iznimno učinkoviti u održavanju kontrole nad zaraženim mrežama i selektivniji u izboru ciljeva od njihovih kineskih kolega.

"Oni znaju da većina ljudi nema ni tehnološko znanje niti hrabrost da dobije bitku protiv njih. Kada prepoznaju da im je netko ušao u trag, samo se povuku u status mirovanja", rekao je jedan sigurnosni stručnjak koji je pomagao žrtvama hakerskih operacija sponzoriranih od strane država.

Ruski ured za sigurnost nije želio komentirati izvješća, kao ni dužnosnici Pentagona niti američkog ministarstva za domovinsku sigurnost.

Istražitelji prate Turlu već nekoliko godina. Symantec Corp procjenjuje da je gotovo 1.000 mreža inficirano Turlom i povezanim virusom, Agent.BTZ. Nisu naveli imena žrtava, rekavši samo da se radilo o vladinim računalima.

Sigurnosne tvrtke koje se bave tom prijetnjom kažu da sofisticiranost operacije sugerira da se radi o državnom hakiranju a da tehnološki indikatori ukazuju da se radi o djelu Rusa.

Europske vlade dugo su pozdravljale američku pomoć protiv špijuniranja iz Kremlja, ali su se razbjesnile prošle godine kada se otkrio opseg špijuniranja američke Agencije za nacionalnu sigurnost koje se protezalo i na njihov teritorij.  (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter