Ruska policija uhitila dvije simpatizerke Pussy Riota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska policija uhitila je u četvrtak u moskovskoj pravoslavnoj katedrali dvije žene srednjih godina koje su željele obilježiti godišnjicu "punk molitve" za ruskog predsjednika Vladimira Putina koju je izvela skupina Pussy Riot čije su dvije članice trenutno u zatvoru, javljaju ruski mediji.

Irina Karacuba i Elena Volkova, obje profesorice, uhićene su u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, u kojoj su Pussy Riot prije godinu dana izvele pjesmu u kojoj mole Djevicu Mariju da "otjera Putina". Dvije prosvjednice uhićene su dok su pokušavale položiti cvijeće kod oltara u znak sjećanja na godišnjicu tog događaja.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da će ih pustiti nakon informativnog razgovora.

"Mislimo da je to bio herojski podvig, to što su došle i rekle Crkvi... što mora učiniti da bi bila prava Crkva - a to je da ne služi državi nego da služi Bogu", rekla je jedna od dviju žena u videosnimci postavljenoj na internetskoj stranici ruskih novina Novaja Gazeta.

Podsjetimo, pet mladih žena je 21. veljače prošle godine otpjevalo pjesmu u kojoj su osudile spregu između Pravoslavne crkve i političke vlasti. Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samucevič proglašene su krivima za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom" i osuđene su u kolovozu na dvije godine radnog logora. Samucevič je kasnije oslobođena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter