Ruska policija uhitila 150 prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruske vlasti uhitile su u cetvrtak u Moskvi i Sankt Peterburgu više o 150 protuvladinih prosvjednika, medu kojima je i oporbeni celnik Boris Nemcov, glasni kriticar premijera Vladimira Putina.

Aktivisti za ljudska prava i oporbeni celnici održavaju redovite prosvjede zadnjeg dana svakog mjeseca koji ima 31 dan, cime žele upozoriti na clanak 31. ruskog ustava u kojemu se jamci pravo na slobodno okupljanje.

Pripadnici ruske policije blokirali su Trijumfalni trg u Moskvi na kojemu se tradicionalno održavaju protuvladini prosvjedi, te uhitili mnoge ljude koji su pokušavali prosvjedovati. Šef moskovske policije Viktor Birjukov potvrdio je da su uhicene 54 osobe. Medu uhicenima je i desetak osoba koje obrazovale krug i izvikivale: "Rusija bez Putina!", prenosi Reuters pozivajuci se na ocevice.

U Sankt Peterburgu je policijski helikopter nisko nadlijetao Nevski prospekt, glavnu gradsku aveniju na kojoj su se okupili prosvjednici. Policija je priopcila da je uhiceno više od stotinu osoba zbog uznemiravanja javnosti i ometanja prometa.

Nemcov, koji je uhicen u Sankt Peterburgu, rekao je da "prosvjednici ne krše ni jedan propis, vec samo žele ocistiti zemlju od lopova". "Poslali su helikopter kako bi nas uštkali, ali nece uspjeti", rekao je Nemcov.

SAD je priopcio da je zabrinut zbog izvješca o uhicenjima. "Sjedinjene Države ponavljaju da je važno prihvatiti i zaštititi univerzalne vrijednosti, medu kojima su i sloboda izražavanja i okupljanja", rekao je glasnogovornik Bijele kuce Tommy Vietor.


Podijeli: Facebook Twiter