Ruska policija privela pobornike skupine Pussy Riot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska policija privela je nekoliko aktivista koji su u petak, u povodu Dana žena, prosvjedovali protiv zatvorske kazne pripadnicama punk-rock skupine Pussy Riot.

Umjetnički kolektiv Vojna (Rat), kojem su pripadale sve članice Pussy Riota, na svojem je blogu objavio da je policija s malog skupa potpore zatvorenim članicama benda Mariji Aljohini (24) i Nadeždi Tolokonikovoj (23) odvela desetak ljudi.

Moskovska policija za Reuters je izjavila da je uhićeno nekoliko ljudi, ali nije željela otkriti koliko, dok je snimatelj Reutersove televizije posvjedočio odvođenju četvero ljudi.

Prosvjed je bio zamišljen kao prosvjed jedne osobe, za koji nije potrebno dopuštenje nadležnih vlasti, pa su aktivisti naizmjence pojedinačno prosvjedovali ispred sjedišta Savezne službe za kaznionice, noseći postere i zahtijevajući puštanje na slobodu Aljohine i Tolokonikove.

Na pitanje bi li dvije članice Pussy Riota trebale biti oslobođene ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak nije želio odgovoriti.

- To ne ovisi o meni, nego o postupku i odgovarajućim zakonima, prenijeli su mediji Putinove riječi.

Prosvjede pojedinaca u petak su organizirale i majke, sestre i prijateljice pripadnika oporbe koji su u zatvoru završili nakon prosvjeda uoči Putinove inauguracije u svibnju, ali nitko nije uhićen. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter