Ruska policija pritvorila oporbene čelnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska interventna policija pritvorila je u subotu četvoricu oporbenih čelnika kako ne bi sudjelovali na zabranjenom skupu protiv predsjednika Vladimira Putina pred moskovskim sjedištem nekadašnje policije KGB-a.

Ljevičar Sergej Udaljcev i popularni bloger koji piše o korupciji Aleksej Navaljni pritvoreni su na središnjem trgu Lubjanki, dok su čelnici prosvjeda Ilja Kašin i Ksenija Sobčak pritvoreni su na putu onamo.

Skupu je namjera proslaviti prvu godišnjicu demonstracija koje su prerasle u najveći prosvjed protiv Putina otkako je prije 13 godina došao na vlast. Policija je odlučila svim snagama očuvati red, a Moskvu nadlijeću helikopteri.

Unatoč prijetnji uhićenjem prosvjednici stoje i plješću. Očevici kažu da ih je oko dvije tisuće. Neki viču: "Oslobodite političke zatvorenike", i "Dolje policijska država". Jedan je razvukao transparent na kojem piše "varalice i lopovi", kako se uvriježilo opisivati rusko vodstvo.

Moskovske gradske vlasti odbile su izdati dozvolu za prosvjed, a policajci s kacigama i u pancirkama govore ljudima da se raziđu. (Hina/Reuters))


Podijeli: Facebook Twiter