Ruska flota ušla u Tartus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska flota, znak cvrstih veza Moskve i Damaska, usidrila se u pomorskoj bazi Tartusu u Siriji, izvijestila je službena sirijska agencija Sana.

"Brodovi su pristali u Siriji. Cilj njihova posjeta je zbližiti dvije zemlje i ucvrstiti prijateljske veze" Rusije i Sirije, rekao je casnik ruske mornarice Jakušin Vladimir Anatolivic, a prenijela je agencija.

"Zapovjednici brodova ruske flote usidrene u Tartusu izrazili su pak svoju solidarnost sa sirijskim narodom", istaknuvši "prijateljstvo" Moskve i Damaska, dodaje Sana.

Guverner Tartusa, Atef al-Nadaf odao je pocast "hvalevrijednom stajalištu Rusije koja je stala uz sirijski narod".

Sirijski privatni dnevni list al-Vatan, blizak vlasti, objavio je u utorak da ce ruska flota koju predvodi nosac zrakoplova Admiral Kuznjecov pristati u Tartus i ondje ostati šest dana.

Kako piše dnevnik, u sastavu flote su ratni brodovi, podmornice, borbeni zrakoplovi, helikopteri i nekoliko protuzracnih raketnih sustava.

Rusija koja posjeduje pomorsku bazu ispred Tartusa koju je nedavno proširila, pokazala se kao vjerna saveznica Damaska od pocetka pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada sredinom ožujka.

Moskva je u listopadu uložila veto na nacrt rezolucije UN-ova Vijeca sigurnosti o uvodenju embarga na isporuku oružja Siriji ciji je Rusija glavni dobavljac oružja od vremena Sovjetskog Saveza.

Sukobi u Siriji ne smiruju se. U žestokim sukobima vojnika i dezertera u Basr al-Hariru, u pokrajini Deri, na jugu zemlje, poginulo je 11 vojnika iz redova regularne vojske, priopcio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Uz 11 ubijenih vojnika, 20 je ranjeno, a devetorica su dezertirala, dodaje OSDH sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Dezerteri i vojnici naoružani teškim strojnicama sukobili su se u Daelu, u istoj pokrajini, koja je kolijevka narodne pobune protiv režima sirijskog predsjednika, dodaje OSDH, napominjuci da je u gradu prekinuta opskrba elektricnom energijom.

U gušenju pobune koja traje više od devet mjeseci poginulo je više od 5.000 ljudi, po UN-ovoj procjeni objavljenoj u prosincu.


Podijeli: Facebook Twiter