Rusija želi zatvaranje "pristranog" ICTY-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija se zalaže za zatvaranje Medunarodnog suda za ratne zlocine pocinjene na podrucju bivše Jugoslavije (ICTY) i optužuje ga za pristranost, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji.

"Vec se dugo zalažemo za njegovo zatvaranje. On je ispunio svoju funkciju, ali ispunio ju je na nacin daleko od savršenog", rekao je Lavrov na godišnjoj tiskovnoj konferenciji o ruskoj vanjskoj politici. Lavrov je istaknuo da je "ICTY stroži u postupcima protiv optuženih Srba u usporedbi s predmetima u kojima su optuženi pripadnici drugih etnickih skupina".

"Mi svi znamo da se u odnosu prema mnogim optuženicima, i to prije svega ako ne i iskljucivo prema Srbima, primjenjuje neopravdano oštar pristup, a ponekad neobjašnjive istrage traju beskonacno dugo vremena", ustvrdio je. On smatra da je pristup prema drugim optuženima "na primjer Bošnjacima, potpuno drukciji" te je ocijenio da postoji politicka pristranost.

Takoder je rekao da je Rusija spremna pružiti pravnu pomoc u slucaju celnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, kojemu se pred ICTY-jem sudi za ratne zlocine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvodanskih Hrvata. "U slucaju potrebe mi smo spremni pružiti pomoc koja je predvidena postojecim sporazumom o suradnji sa Srbijom", kazao je Lavrov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter