Rusija želi odvratiti Srbiju od Zapada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija igra na kartu pogrešnog uvjerenja Srbije da je kljucni igrac u odnosima moci sa Zapadom, kako bi odvratila fokus te zemlje s približavanja EU-u i NATO-u, zakljucili su americki diplomati kako u ponedjeljak prenosi Reuters.

Ruski premijer Vladimir Putin naglasit ce veze izmedu dva pravoslavna naroda tijekom posjeta Srbiji u srijedu, uoci 12. obljetnice NATO-ova bombardiranja Srbije zbog rata na Kosovu.

"Nostalgija za vremenima kada su joj se udvarali i Rusija i Zapad hrani osjecaj samovažnosti Srbije i rada krivo uvjerenje da može ici neovisnim putom, istodobno se obvezujuci na pristupanje EU-u kao strateškom cilju", napisao je dužnosnik americkog veleposlanstva u svibnju 2009.

Drugi službenik veleposlanstva bio je još otvoreniji rekavši: "Srbija i dalje vjeruje da ima ulogu mosta izmedu Rusije i EU-a, cemu se europski krugovi vec duže vrijeme smiju".

Rijec je jednoj od povjerljivih americkih diplomatskih nota objavljenih na WikiLeaksu, a koja pokazuje agresivnu borbu Washingtona i Moskve za utjecaj u Europi, dvadeset godina nakon završetka Hladnog rata.

Nakon raspada Jugoslavije i položaja "izopcenika" u ratovima 90-ih godina 20. stoljeca, Srbija pokušava obnoviti veze sa Zapadom i ojacati svoje gospodarstvo koje je slabije nego prije 20 godina. Beograd je podnio zahtjev za prikljucenje Uniji, no on je "na ledu" jer još nije uhicen haaški bjegunac Ratka Mladic i zbog loših veza s bivšoj južnom pokrajinom Kosovom.

Cini se da je Putinov posjet uoci obljetnice bombardiranja NATO-a smišljeno tempiran kako bi se podsjetilo Srbiju na povijesne razlike sa Zapadom. "Cini se kako Rusi uživaju u ulozi "spasitelja Srbije", koristeci desetu obljetnicu intervencije NATO-a na Kosovu kao priliku da naglase svoj imidž u Srbiji, a ocrne SAD i ostale zapadne saveznike", stoji u americkoj bilješci objavljenoj u otprilike isto vrijeme prije dvije godine.

"Radi se o klasicnoj sovjetskoj propagandi u kojoj se blati SAD, a Rusiju prikazuje kao izvor pravde i medunarodnog reda. Komešanje prilika na Balkanu opasna je igra, no sadašnje ponašanje Rusa pokazuje da je to igra koju ocito žele igrati", piše u bilješci.

"Srbi i Rusi duboko ne poznaju jedni druge, prvi zbog nedostatka bilo kakvih stvarnih veza tijekom povijesti, a drugi jednostavno zbog nedostatka interesa. Srbija nije bila ništa više od naivnog i spremnog ruskog pijuna na Balkanu", dodaje se.

"Jedini pobjednik u toj racunici je Rusija, koja nastavlja igrati na naivnost i tvrdoglavost Srbije kako bi ostala igrac u balkanskoj politici i držala Srbiju dalje od NATO-a", piše u americkoj diplomatskoj bilješci.


Podijeli: Facebook Twiter