Rusija žali za Pavelom, kritičarom Pravoslavne crkve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ubojstvo pravoslavnog svećenika Pavela Adelgejma, koji je pozivao na oslobađanje iz zatvora članica ruske punk skupine Pussy Riot, izazvalo je val nezadovoljstva u Rusiji u utorak.
 
Tijelo oca Pavela (75), u ponedjeljak navečer pronađeno je u Pskovu s ozljedama nanesenima ubodima nožem, izvijestila je policija toga grada.

Istražitelji su izvijestili da je Adelgejma, blizu crkve u kojoj je držao mise, ubio mentalno poremećeni mladić kojemu je svećenik pružio trodnevno utočište. Osumnjičenik rođen 1986., hospitaliziran je nakon što je i sebe izbo nožem.

Očevici na čije se izjave poziva list Gazeta.ru izvikivao je da ga je Sotona poslao da ubije svećenika. Policija ne dovodi u vezu ubojstvo i javne kritike te stajališta koja je često iznosio otac Pavel, bivši sovjetski disident koji je kritizirao vrh ruske Pravoslavne crkve i njezine veze s ruskom državom.

"Posljednji slobodan svećenik Moskovske patrijaršije ubijen je", napisao je arhiđakon Andrej Kurajev, jedan od najpoznatijih blogera Pravoslavne crkve.

Pavel Adelgejm proslavio se 2012. kada se pridružio pozivu stotina poznatih Rusa koji su patrijarha Moskve i sve Rusije molili da ustane u obranu Pussy Riot. Dvije članice te punk skupine koje su pjesmom molile Gospu u moskovskoj katedrali da Putina potjera s vlasti, služe dvogodišnju kaznu u radnom logoru.

Rođen u obitelji manjinskih Nijemaca u Rusiji, Adelgejm je odrastao u sirotištu jer mu je otac pogubljen, a majka završila u Staljinovu gulagu. Protivio se sovjetskom ateističkom režimu te je uhićen 1969. i osuđen na tri godine logora u tadašnjem Uzbekistanu. U gulagu je izgubio nogu u nesreći teretnog vagona.

Nakon pada komunizma postao je glas kritike unutar Pravoslavne crkve. Godine 2002. objavio je knjigu "Doktrina crkve", u kojoj kritizira svemoć pravoslavnog visokog klera i "diktature" patrijaršije koja "najpoznatije svećenike šalje u najudaljenije kutke Rusije". Zbog tog djela izgubio je župu u Pskovu.

"Otac Pavel nije bio reformator, on je samo želio govoriti o vlastitu iskustvu i otvoriti raspravu. No rasprava nije nikada počela" , napisao je stručnjak Andrej Desnicki na portalu Gazeta.ru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter