Rusija za suradnju sa Zapadom oko Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruske su vlasti u četvrtak kazale da su spremne surađivati sa Zapadom na rješavanju ukrajinske krize, no da se pritom u obzir mora uzeti interes svih ukrajinskih građana te da se moraju primijeniti svi postignuti sporazumi.

Nakon zbacivanja dosadašnjeg predsjednika države Viktora Janukoviča, Rusija je nove ukrajinske čelnike optužila da krše mirovni sporazum što ga podupiru Zapadnjaci te da ne vode računa o Ukrajincima u rusofonim regijama na istoku i jugu zemlje, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič kazao je kako su zapadne države odbacile ruski prijedlog o zajedničkim naporima u rješavanju krize "prije nego što je izmaknula kontroli". "No mi smo spremni za suradnju. Očekujemo da bude poštena i da se ne temelji na pukom sklapanju sporazuma već i na njegovoj konkretnoj primjeni. Pritom u obzir treba uzeti interese svih ukrajinskih građana", rekao je Lukaševič.

Spomenuo je i da je američki državni tajnik John Kerry u današnjem telefonskom razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim predložio suradnju s Moskvom u rješavanju ukrajinske krize. Lavrov je istaknuo kako treba zajamčiti primjenu mirovnoga sporazuma što ga je prošli tjedan uz posredništvo EU-a sklopio Janukovič s oporbom.

Ruske vlasti danas su istaknule i kako poštuju sporazum potpisan s Ukrajinom kada je riječ o Crnomorskoj floti, a nakon upozorenja Kijeva da se ne pribjegava bilo kakvoj intervenciji, s obzirom na to da je Krim trenutačno poprište nemira.

Švicarska je donijela odluku o zamrzavanju imovine svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koja bi se mogla nalaziti u Švicarskoj, objavilo je u četvrtak švicarsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Vlada je donijela tu odluku u srijedu, rekao je glasnogovornik ministarstva. Po ministarstvu, banke moraju provjeriti ukrajinsku imovinu u Švicarskoj. Švicarska je također odlučila zabraniti izvoz oružja i ratnog materijala u Ukrajinu.

Stariji sin svrgnutog predsjednika Aleksandar, zubar po zanimanju, osnovao je 2011. u Ženevi trgovačko društvo za trgovinu ugljenom. U tri godine stekao je bogatstvo od gotovo 500 milijuna dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter