Rusija uvela Turskoj gospodarske mjere odmazde

Vladimir Putin (AFP)
Vladimir Putin (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu uredbu o uvođenju gospodarskih mjera odmazde Turskoj zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova koji je srušilo tursko zrakoplovstvo na sirijskoj granici.

Svrha tih mjera ruske vlade je "zajamčiti nacionalnu sigurnost i sigurnost ruskih građana", a obuhvaćaju zabranu čarter letova između Rusije i Turske, zabranu zapošljavanja turskih radnika kod ruskih poslodavaca i zabranu uvoza neke turske robe, navodi se u toj odluci koju je objavio Kremlj.

Od 1. siječnja 2016. ruski poslodavci "više neće moći zapošljavati (...) turske državljane", ističe se u uredbi kojom se ograničava i mogućnost rada "organizacija u turskoj pravnoj nadležnosti" na ruskom teritoriju.

U tekstu se usto predviđa, bez navođenja vremenskog roka, "zabrana ili ograničenje uvoza nekih vrsta robe iz Turske", po popisu koji je pripremila ruska vlada, čiji sadržaj nije objavljen.

Kako navodi tiskovna služba Kremlja, a prenose ruske agencije, Putin je zadužio vladu da "izradi popis robe i usluga za koje se gospodarske mjere (...) neće primjenjivati".

Putin je usto "zatražio od ruske vlade (...) da donese mjere radi zabrane čarterskog zračnog prometa između Rusije i Turske", a ruske turističke agencije trebaju se "suzdržati da ruskim građanima nude proizvode koji uključuju posjet Turskoj".

Usto će se "iz sigurnosnih razloga" prema turskim aviokompanijama primjenjivati stroža kontrola na ruskom teritoriju.

Uredbom se službeno potvrđuje i uvođenje viznog režima za Turke, kako je u petak najavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Veze Ankare i Moskve zapale su u ozbiljnu krizu pošto je turski zrakoplov u utorak srušio ruski lovac-bombarder Su-24 na granici sa Sirijom.

Rusija je bijesna i optužuje Tursku da pomaže organizaciji Islamskoj državi (IS) te traži ispriku koju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne želi dati. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter