Rusija: Uhiceno oko 60 prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska policija uhitila je u subotu u Moskvi tijekom protuvladinih prosvjeda oko 60 demonstranata, medu kojima je i pisac Eduard Limonov, jer su pokušali organizirati neodobrene prosvjede u Moskvi i u Sankt Peterburgu, tražeci odlazak s vlasti aktualnog premijera i kandidata za predsjednika Vladimira Putina, izvijestio je France presse.

Jedan od voda oporbe, Boris Nemcov rekao je kako se u gradu Nižnji Novgorodu u zapadnom dijelu Rusije okupilo oko 200 ljudi, no ondje nije bilo uhicenja.

U Moskvi su prosvjedi, što su ih organizirali predstavnici oporbe i pisac Eduard Limonov, održani na trgu Triumfalnaja u središtu grada, pod sloganom "Nova godina bez Putina". Moskovska policija izvijestila je da je uhiceno 60 osoba te da je oko trga postavljen kordon.

Medu ostalima, prosvjednici su isticali i transparent na kojemu je pisalo "Smrt stanarima Kremlja". U drugome po velicini ruskom gradu Sankt Peterburgu, uhiceno je desetak ljudi koji su prosvjedovali u središtu grada izvikujuci "Nova godina bez Putina" i "Trebamo drukciju Rusiju". Bivša disidentkinja i aktivistkinja Ljudimila Aleksejeva je, reagirajuci na uhicenja pred docek Nove godine, kazala kako je to "sramotno i glupo". "Vlasti bi morale shvatiti da je razdoblje rastjerivanja prosvjednika završilo", kazala je.

Vladimir Putin suocava se s najvecim prosvjednim pokretom od dolaska na vlast 2000. On je tijekom dana kazao kako smatra da nema niceg "neuobicajenog" u tomu što Rusija "kljuca", jer je u jeku predizborno razdoblje. Ocijenio je da je to što se dogada u zemlji - "cijena demokracije".


Podijeli: Facebook Twiter