Rusija: U napadu bombašice na autobus šestero mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žena kamikaza podrijetlom iz Dagestana, nestabilne republike na ruskom Kavkazu, ubila je u ponedjeljak šest osoba aktivirajući eksploziv na sebi u autobusu punom studenata u Volgogradu, što je potaknulo strah u svezi sa sigurnošću sto dana prije početka Olimpijskih igara u Sočiju.

"Šest osoba i bombašica su izgubili život" u eksploziji koja se dogodila oko 14.00 sati po mjesnom vremenu (12.00 sati po srednjoeuropskome) u Volgogradu (bivši Staljingrad, na jugu Rusije), rekao je za AFP glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva.

"Pokrenuta je istraga o terorističkom napadu, ubojstvu i preprodaji oružja i eksploziva", dodao je čelnik istražnog povjerenstva Vladimir Markin u priopćenju.

Po informacijama koje je objavio mjesni ogranak istražnog povjerenstva, žena koja je izvela napad "nedavno je prešla na islam".

Riječ je o Naidi Asjalovoj (30), stanovnici Mahačkale, prijestolnice Dagestana, nestabilne kavkaske republike blizu Čečenije, dodao je Markin. Kako navode istražitelji, studirala je u Moskvi gdje se upoznala s Dmitrijem Sokolovom, budućim mužem kojeg je pridobila za oružani islamistički pokret.

"Sokolov je došao u Dagestan. Danas ga traže kao pripadnika oružane skupine u Mahačkali", rekao je ogranak istražnog povjerenstva.

U autobusu je bio "velik broj studenata" u trenutku eksplozije koja se dogodila usred vozila, rekao je za radio Eho Moskve Vladimir, stanovnik Volgograda čija je kći neozlijeđena preživjela napad.

"Autobus se razletio u komadiće (...) Bilo je strašno", dodao je. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter