Rusija: Tužiteljstvo traži 6 godina za Navaljnog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko državno tužiteljstvo zatražilo je u petak šest godina zatvora za Alekseja Navaljnog, poznatog oporbenjaka i protivnika predsjednika Vladimira Putina, optuženog za pronevjeru 16 milijuna rubalja (400.000 eura) u državnoj tvrtki u Kirovu.

Navaljni je optužen za pronevjeru državne imovine u drvnoj kompaniji Kirovles, a tužiteljstvo osim šest godina traži i novčanu kaznu od milijun rubalja (230.000 eura), kazao je državni tužitelj Sergej Bogdanov na Okružnom sudu Leninski u Kirovu, 900 kilometara istočno od Moskve. Navaljni je u spomenutoj tvrtki 2009., dok je radio za regionalnog guvernera, obnašao dužnost savjetnika.

- Tražim da sud Alekseja Navaljnog proglasi krivim i da ga osudi na šest godina zatvora i novčanu kaznu od milijun rubalja, rekao je Bogdanov. Također je kazao da smatra da je predložena kazna razmjera kaznenom djelu i gubitku koji je pretrpjela država.

Navaljni (37), koji negira optužbe, izgledao je šokiran, ali je izrazio nadu da će sve biti u redu. Njegova odvjetnica je ocijenila da je cijelu slučaj "u potpunoj suprotnosti sa zakonodavstvom koje je na snazi". Na današnjem sudskom ročištu Navaljni će posljednji govoriti, nakon pauze za ručak.

Navaljni je i poznati bloger koji se bori protiv korupcije i kojega veći dio oporbe smatra najvećom nadom za budućnost Rusije i najkarizmatičnijom osobom.

Zatražena kazna ima za cilj, kako navodi Reuters, da ga se zadrži zatočenim tijekom sljedećih predsjedničkih izbora 2018. u Rusiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter