Rusija: Svi greenpeaceovci dobili izlazne vize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti za zaštitu okoliša s Greenpeaceova broda, koji su bili uhićeni i optuženi zbog prosvjeda u rujnu na Arktiku, a nedavno su amnestirani, dobili su izlazne vize i mogu napustiti Rusiju, javljaju u petak ruski mediji.

- Svi strani aktivisti su dobili izlazne vize i putovnice i idu kući, napisao je Greenpeace Rusije na svom Twitter profilu.

Mnogi od njih počeli su odlaziti iz Rusije odmah nakon što su dobili potrebne dokumente, a u petak ih je otputovalo šestero.

- Gotovo je. Konačno smo slobodni, rekla je Alex Harris (27) iz Devona u Velikoj Britaniji.

Rusija je počela izdavati izlazne vize aktivistima s Greenpeaceova broda nakon što je odustala od sudskog postupka protiv njih u skladu s predsjedničkom amnestijom.

Optužbe protiv 30 ljudi s Greenpeaceova ledolomca Arctic Sunrisea, od kojih je 26 stranaca, odbačene su nakon što je ruska Duma usvojila prijedlog amnestije predsjednika Vladimira Putina prošlog tjedna u povodu obilježavanja 20. godišnjice ustava Ruske Federacije.

Skupina od 28 aktivista i dvojice novinara uhićena je u rujnu nakon što su se pokušali popeti na rusku naftnu platformu u Arktičkom moru u znak prosvjeda protiv naftnih bušotina na ekološki osjetljivom području. Prvotno su optuženi za piratstvo, no optužbe su kasnije svedene na huliganizam i svi su bili pušteni uz jamčevinu u studenome. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter