Rusija spremna ukinuti zabranu uvoza povrca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je spremna ponovno uvoziti europsko povrce uz odgovarajuca jamstva agencija Europske unije, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na konferenciji za novinare nakon završetka summita EU-Rusija u Nižnjem Novgorodu, a prenose ruski mediji. "Spremni smo obnoviti uvoz uz jamstva agencija EU-a", istaknuo je.

"Sretni smo da smo se dogovorili da ce biti ukinuta zabrana uvoza povrca iz Europske unije", izjavio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji je zajedno s predsjednikom Europskog vijeca Hermanom Van Rompuyom doputovao u cetvrtak u Nižnji Novgorod, 500 kilometara istocno od Moskve, na summit za koji se strahovalo da ce biti zasjenjen ruskim embargom.

Barroso je kazao da je EU "spremna poslati ruskim kolegama nacrt certifikata na usuglašavanje vec danas ili sutra". Glavni ruski sanitarni inspektor Genadij Onišenko, koji je takoder nazocio summitu, izjavio je da ce Rusija dobiti jamstva za odredene vrste povrca iz nekih zemalja i nakon toga ce dozvoliti uvoz.

Rusija, najvece tržište EU-a za izvoz povrca, prošli je tjedan uvela embargo na uvoz europskog povrca nakon izbijanja epidemije bakterije E.coli od koje je umrlo 30 ljudi. Onišenko je takoder rekao da Rusija želi znati koji je izvor zaraze, cije je središte u Njemackoj. Ruski embargo je izazvao žestoke reakcije u EU-u. Šef delegacije EU-a u Moskvi Fernando Valenzuela je izjavio da se to protivi odredbama Svjetske trgovinske organizacije (WHO) u koju Rusija želi uci.

Na summitu se razgovaralo i o viznom režimu izmedu Rusije i EU-a. Medvedev je najavio da bi do kraja srpnja trebao biti usuglašen plan djelovanja Russije i EU-a na putu prema bezviznom režimu. Što se tice težnji Rusije da postane clanicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) do kraja ove godine, Medvedev je rekao da mu je žao što se pregovori odugovlace, ali da postoje veliki izgledi da se ispuni taj cilj. "Pozvao sam naše partnere u EU na završetak pregovora u roku od mjesec dana kako bi dokumenti o pridruživanju Rusije WTO-u bili potpisani do kraja godine", rekao je Medvedev.


Podijeli: Facebook Twiter