Rusija: Sirijska oporba nabavlja oružje sa Zapada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Gendij Gatilov napisao je u ponedjeljak na svom blogu na društvenoj mreži Twitteru da postoji sve više dokaza da sirijski pobunjenici nabavljaju velike količine oružja proizvedenog na Zapadu.

"Ima sve više dokaza da se sirijska oporba preko trećih zemalja masovno opskrbljuje oružjem proizvedenom na Zapadu", piše Gatilov. "Pitam se kako u tim uvjetima naši zapadni partneri, koji zagovaraju sankcije protiv Sirije, namjeravaju osigurati njihovo pošteno provođenje".

SAD i Velika Britanija navode da pružaju pomoć pobunjenicima, ali ne u vidu oružja nego komunikacijske opreme. Vjeruje se da Saudijska Arabija i Katar, dva snažna protivnika sirijskog predsjednika Bašara al Asada, financiraju dotok oružja pobunjenicima.

Zapad optužuje Rusiju, koja se protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Siriji, da je dopustila Asadu da djeluje nekažnjeno jer je uložila veto na rezolucije UN-a čija je svrha bila vršenje pritiska na sirijsku vladu, koja je prošle godine kupila oružje od Rusije u vrijednosti od gotovo milijardu američkih dolara.

Borbe ne prestaju

Mjesec dana nakon početka bitke za Alep, sirijski ustanici i dalje drže nekoliko četvrti tog dvomilijunskog grada i pružaju otpor sirijskoj vojsci, a borbe se nastavljaju i u glavnom gradu Damasku.

Borbe se vode u četvrti Sulejman al-Halabi u Alepu, koju nadlijeću helikopteri, a još nekoliko je izloženo bombardiranju.

Dan nakon Ramazanskog bajrama, koji je obilježilo nasilje u kojem je poginulo 84 ljudi, među kojima 28 civila, u ponedjeljak ujutro širom zemlje poginulo je najmanje 16 ljudi, polovica civili, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Na jugu, grad Herak u katastrofalnom je stanju, upozorilo je Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija, pozivajući međunarodne organizacije da interveniraju. Grad je već tri mjeseca u okruženju i izložen napadima, što onemogućuje opskrbu hranom i lijekovima.

Borbe se nastavljaju i u Damasku, osobito u južnim i zapadnim četvrtima grada, premda su vlasti prije više od mjesec dana objavile da su preuzele nadzor nad glavnim gradom.

Sigurna zona

Ujedinjeni narodi možda bi trebali uspostaviti "sigurnu zonu" unutar Sirije kako bi tamo smjestili rastući broj izbjeglica, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu za novine Hurriyet u ponedjeljak.

Turska, koja je već primila 70.000 Sirijaca koji su pobjegli pred sukobima, mogla bi uskoro biti u nemogućnosti pružiti smještaj izbjeglicama koje i dalje pristižu, upozorio je on.

"Ako broj izbjeglica u Turskoj prijeđe 100.000, nećemo ih imati gdje smjestiti. Trebali bismo ih moći smjestiti unutar Sirije. UN bi mogao podići kampove u sigurnoj zoni unutar granica Sirije", kazao je Davutoglu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter