Rusija se povećava za 50.000 km2 u Ohotskom moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Površina Rusije se u subotu povećala za oko 50.00 četvornih kilometara objavom vladinog dekreta kojim se proširuje ruska kontinentalna ploča u Ohotskom moru, na ruskom krajnjem istoku, prema arbitraži Ujedinjenih naroda.

Dokument od 15. kolovoza je objavljen tijekom posjeta premijera Dmitrija Medvedeva Kurliskim otocima, o kojima spore s Japanom, u jugoistočnom Ohotskom moru, što je razbjesnilo Tokio. Tu odluku, koja stiže u vrijeme nakon što je Moskva tražila suverenitet nad ogromnim dijelom Arktika, potvrdilo je prošlog godine povjerenstvo UN-a zaduženo za određivanje granica kontinentalne ploče, tvrdi ruski šef vlade.

"To znači da možemo širiti našu kontinentalnu ploču gdje se nalaze obilni izvori sirovina i energetska nalazišta", naglasio je Medvedov, prenose ruske agencije. "Naša kontinentalna ploča se povećala za 50.000 četvornih kilometara", dodao je. Pravo mora trenutačno određuje isključivo gospodarsko područje jedne zemlje na 200 morskih milja (ko 370 km) od njezine obale i daje joj suverenitet u tom području za iskorištavanje izvora. Iznad toga vode se pravno smatraju međunarodnima.

Rusija je početkom kolovoza u Ujedinjenim narodima zatražila suverenitet nad više od milijun četvornih metara na Arktiku, koji posjeduje velike količine ugljikovodika, nudeći nove dokaze gotovo 15 godina nakon odbacivanja prvog zahtjeva. Za tu nenastanjenu regiju koja je bogata naftom i plinom, godinama se bore Rusija, Sjedinjenje Države, Kanada, Norveška i Danska. U svom zahtjevu komisiji UN-a, Moskva je istaknula da bi trebala imati suverenitet nad dodatnih 1,2 milijuna četvornih kilometara na Arktiku i predala nove argumente. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter