Rusija proširila broj djela veleizdaje i špijunaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski zakon koji proširuje pojam veleizdaje, špijunaže i državne tajne stupio je na snagu u srijedu, piše dnevni list Rosijskaja Gazeta, dok aktivisti za ljudska prava smatraju tekst tog zakona novim napadom na oporbu.

Prema tekstu zakona koji su u listopadu usvojila oba doma parlamenta, veleizdaja se ne odnosi samo na odavanje tajnih informacija stranim vladama, nego na pružanje konzultacija ili financijske pomoći međunarodnim organizacijama koje su umiješane u "aktivnosti usmjerene protiv sigurnosti Rusije".

U dosadašnjem zakonu nisu se navodile međunarodne organizacije i primjenjivao se samo na aktivnosti koje štete "vanjskoj sigurnosti".

Novi zakon koji je danas stupio na snagu također u sebi sadrži jedno novo kazneno djelo, a to je dolazak u posjed državnih tajni na ilegalan način, za koji se može dobiti kazna od četiri godine zatvora.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi od sada razmjenjivanje informacija s međunarodnim nevladinim organizacijama, kao što je Amnesty International, ili obraćanje Europskom sudu za ljudska prava moglo biti sumnjivo i predstavljati zločin veleizdaje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter