Rusija predlaže nadzor nad kemijskim oružjem Sirije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je kazala u ponedjeljak da će pokušati utjecati na Siriju da stavi svoj kemijski arsenal pod međunarodni nadzor ako bi to spriječilo vojni napad.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je sazvao konferenciju za novinare da bi to objavio, kazao je da je zamisao već iznio sirijskom ministru vanjskih poslova Walidu al-Mualemu tijekom susreta u Moskvi i da Rusija očekuje brz i, kako se nada, pozitivan odgovor.

Američki državni tajnik John Kerry kazao je u ponedjeljak da bi Sirija mogla izbjeći američki napad kada bi predala sve kemijsko oružje u roku tjedan dana, ali i priznao da to ne smatra vjerojatnim niti mogućim.

Ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor odmah su u ponedjeljak pozdravile Sirija i Velika Britanija, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

"Ako Sirija svoje kemijsko oružje stavi izvan uporabe, pod međunarodni nadzor, to bi jasno bio velik korak naprijed i to treba ohrabriti", rekao je Cameron pred zastupnicima britanskog parlamenta. Pritom je dodao da se valja osigurati da se "ne radi o potezu kojim se skreće pozornost".

Glavni tajnik UN-a zauzeo se za uspostavu zona u Siriji u kojima bi se pod UN-ovim nadzorom kemijsko oružje moglo uništiti, javlja AFP. Ban Ki-moon bi uspostavu takvih zona mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a ako UN-ovi inspektori potvrde da se kemijsko oružje, koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno, bilo upotrijebljeno u sirijskom sukobu.

Tako bi se prevladala "neugodna paraliza" u Vijeću sigurnosti kad je riječ o Siriji, rekao je Ban.

Američki predsjednik Barack Obama planira dobiti potporu zastupnika u Kongresu za ograničenu vojnu akciju kojom bi kaznio sirijski režim za korištenje kemijskog oružja 21. kolovoza u predgrađu Damaska, što režim odbacuje, no Washington tvrdi da dokazi postoje.

UN-ovi inspektori uzeli su uzorke s lica mjesta, no njihovo izvješće još nije objavljeno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter