Rusija poziva Zapad da izvrši pritisak na Kijev

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u četvrtak od ukrajinske vlade zatražila da prekine vojnu operaciju protiv proruskih separatista te pozvala SAD i EU da izvrše pritisak na Kijev da bi se spriječila katastrofa u toj bivšoj sovjetskoj republici.

"Još jedanput pozivamo kijevske vlasti da prekinu bratoubilački rat i započnu stvaran nacionalni dijalog sa svim političkim snagama i predstavnicima regija u zemlji", stoji u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinska vlada i novoizabrani predsjednik Petro Porošenko oglušili su se o pozive Moskve da se okončaju operacije protiv pobunjenika u istočnoj Ukrajini, gdje je tijekom ovoga tjedna bilo puno poginulih, ocjenjuje Reuters.

Rusi su izrazili duboku zabrinutost zbog eskalacije stanja te kazali da prijedlozi koji proizlaze iz sporazuma postignutog u travnju između EU-a, Rusije, Ukrajine i SAD-a u Ženevi ostaju i dalje najbolji način za izlazak iz krize.

"Ponavljamo: međunarodna zajednica od Kijeva očekuje hitan prekid vojnih akcija na istoku zemlje i povlačenje vojnih snaga. Bez toga je nemoguće postići mir", stoji u priopćenju. "Ponovno pozivamo i svoje zapadne partnere da upotrijebe utjecaj na Kijev kako se ne bi otklizalo u nacionalnu katastrofu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter