Rusija poziva Kijev na prekid vojnog djelovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u petak pozvala vlasti u Kijevu da prekinu "svako vojno djelovanje" na istoku Ukrajine, dok ukrajinska vojska opkoljava proruske separatiste u Slovjansku, na istoku, ali ih ne napada.

"Rusija poziva da se odmah prekine svako vojno djelovanje i nasilje, da se povuku postrojbe i da ukrajinska strana u cijelosti provede ženevski dogovor", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"To će potaknuti smirivanje napetosti", dodaje ministarstvo, uz napomenu da Rusija i dalje podupire "cjelovitu provedbu" ženevskog dogovora koji predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zaposjednutih zgrada u ukrajinskim gradovima, u prijestolnici i na istoku.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je pak u petak u telefonskom razgovoru s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom kako svako nasilje u Ukrajini mora prestati, a prije svega "upotreba ukrajinske vojske i naoružanih radikalnih nacionalista u jugoističnoj Ukrajini".

Lavrov se također složio sa Steinmeierom oko "važne uloge OESS-a u dijalogu kijevskih vlasti" i pobunjenika i naporima na smanjenju napetosti u Ukrajini.

Ukrajinska vlast je odlučila uvesti "blokadu" Slovjanska, proruskog uporišta na istoku zemlje kako bi spriječila pobunjenike da "dobiju pojačanje". U četvrtak su ukrajinska oklopna vozila ondje izvela kratak, ali ubojit napad.  (Hina/AFP/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter