Rusija poziva EU na ukidanje sankcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov pozvao je u subotu EU da ukine sankcije uvedene protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini te obećao da će Rusija zauzvrat odustati od svojih protumjera, izvijestio je u subotu Interfax.

Službena Moskva u kolovozu je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja EU-a u vrijednosti od devet milijarda dolara godišnje, odgovorivši na taj način na sankcije EU-a i SAD-a uvedene zbog uloge Rusije u sukobu u Ukrajini.

"Ne očekujemo ništa od svojih europskih partnera. Jedino što očekujemo je da prekinu besmislenu spiralu sankcija te da razmišljaju o njihovu ukidanju, kao i o ukidanju crnih listi. To će, zauzvrat, dovesti do ukidanja naših listi", kazao je Meškov.

Početkom tjedna ruski ministar Anton Silvanov rekao je da će niže cijene nafte i financijske sankcije Zapada Rusiju godišnje stajati oko 130 do 140 milijarda dolara, što je oko sedam posto BDP-a.

Meškov je gubitak od sankcija za EU u idućoj godini procijenio na 50 milijarda dolara, dodajući kako je trgovina nekim proizvodima između Rusije i Europe opala za dvoznamenkaste postotke .
 


Podijeli: Facebook Twiter