Rusija potvrdila da je Doku Umarov mrtav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) Aleksander Bortnikov potvrdio je u utorak da je čečenski pobunjenički vođa Doku Umarov ubijen, javljaju ruski mediji.

"Kao rezultat vojne operacije, aktivnost čelnika organizacije Kavkaski emirat, Umarova, zaustavljena je", rekao je Bortnikov na sastanku Protuterorističkog odbora (NAC).

Islamistička internetska mrežna stranica Kavkazcenter.com objavila je 18. ožujka da je Umarov, vođa oružane pobune na Kavkazu i najveći neprijatelj Kremlja, mrtav. U priopćenju objavljenom u ime "zapovjedništva Kavkaskog emirata" ne navode se okolnosti njegove smrti.

Vođa islamista na Kavkazu redovito se pojavljivao na videosnimkama postavljenim na stranici Kavkazcenter.com u kojima je preuzimao odgovornost za napade ili je prijetio ruskim vlastima, a da se nikad nije utvrdilo gdje se nalazi.

Doku Umarov, proistekao iz redova čečenskih pobunjenika koji su se borili s ruskim snagama za neovisnost Čečenije, 2007. je odustao od borbe za neovisnost i priključio se islamistima, proglasivši se emirom "Kavkaskog emirata".

Pozvao je na džihad u Rusiji i preuzeo odgovornost za bombaški napad u zračnoj luci Moskva-Domodjedovo u kojemu je 24. siječnja 2010. poginulo 37 ljudi te u drugim ubojitim operacijama, među kojima u dvama samoubojičkim napadima moskovskoj podzemnoj željeznici u kojima je 29. ožujka 2010. život izgubilo 40 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter