Rusija poslala Siriji 75 vozila za kemijsko oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je poslala 25 oklopljenih kamiona tipa Ural i 50 kamiona tipa KAMAZ u Siriju da bi pomogla u prijevozu otrovnih tvari koje će biti uništene u skladu s međunarodnim sporazumom o uništavanju sirijskog kemijskog oružja, izvijestio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu predsjednika Vladimira Putina u ponedjeljak, a prenose ruski mediji.

- Za samo tri dana - od 18. do 20. prosinca - u zračnu luku u Latakiji zračnim putem je dopremljeno 75 vozila, od kojih 50 kamiona KAMAZ i 25 oklopljenih kamiona Ural, rekao je Šojgu Putinu putem videoveze.

Ta će vozila omogućiti da se sirijsko kemijsko oružje preveze u Latakiju da bi zatim bilo izvezeno iz zemlje i nakon toga uništeno, kazao je ministar.

Rusija je prošlog tjedna objavila da je njezina mornarica spremna pratiti brodove koji budu odvozili smrtonosno sirijsko kemijsko oružje koje će u skladu s međunarodnim sporazumom biti uništeno na pučini.

Sirija je pristala predati te opasne otrove od kojih se mogu proizvesti sarin, VX i drugi smrtonosni otrovi. Sporazum je postignut kad je SAD zaprijetio napadom na Siriju upravo zbog toga što je u kolovozu blizu Damaska kemijskim otrovima ubijeno više stotina ljudi.

Danska i Norveška dvama teretnim brodovima izvest će kemikalije iz sirijske luke Latakije, a pratit će ih njihove dvije fregate. Kemikalije će biti uništene na moru, na posebno prilagođenom američkom brodu jer su preopasne da odu i u koju državu. Još nema dogovora o tome gdje će taj brod biti usidren dok to traje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter