Rusija pokrenula istragu protiv Greenpeacea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruske vlasti pokrenule su istragu protiv aktivista organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace zbog akcije na platformi Gazproma na Arktiku i protiv njih će biti pokrenut proces neovisno o njihovim državljanstvima, objavilo je u utorak rusko istražno povjerenstvo.

"Nakon provjere je pokrenuta kriminalistička istraga sukladno članku 227 dionice 3 ruskog kaznenog zakona (pomorsko razbojništvo u organiziranoj skupini)", navodi povjerenstvo u priopćenju.

Ruski graničari u četvrtak su izveli napad na ledolomac Greenpeacea koji je na Arktik došao kako bi javno osudio projekte bušenja naftnih izvora u tom području.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je priopćilo da je na razgovor pozvalo nizozemskog veleposlanika u Moskvi kako bi mu uputilo prosvjednu notu zbog "agresivnog" ponašanja pripadnika Greenpeacea koji su plovili Arctic Sunriseom pod nizozemskom zastavom.

Dvije se strane međusobno optužuju za nasilno ponašanje; Greenpeace tvrdi da su graničari ugrozili živote njegovih aktivista pucajući vrlo blizu gumenih čamaca na brodu, a ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) optužuje kapetana Arctic Sunrisea da je pokušao pobjeći ophodnji graničara povećavši brzinu i da je izvodio manevre opasne po život ruskih graničara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter