Rusija ostaje na ljetnom vremenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusi ce se u nedjelju posljednji put prebaciti na ljetno vrijeme i zauvijek ostati u takvu racunanju vremena, prema uredbi predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Medvedev se vec poigravao vremenom kad je smanjio broj vremenskih zona u Rusiji s 11 na devet, a ovu odluku obrazložio je time što je micanje sata naprijed i natrag loše za zdravlje.

Znanstvene studije pokazuju da je više samoubojstava i srcanih udara neposredno nakon prijelaza na ljetno racunanje vremena, a da povratak na zimsko vrijeme povecava zagadenje.

Rusija, zemlja koja se proteže na deset tisuca kilometara, vec se desetljecima muci s problemom vremenskih zona, a sjever zemlje zimi ima manje od sata sunceve svjetlosti na dan.

Strucnjaci su pocetkom ove godine objavili kako ce, ovisno o regiji, predložena promjena povecati ljudsku percepciju dnevnih sati od sedam do 17 posto.

Ipak, ukidanjem zimskog racunanja vremena jutra ce u Rusiji biti mracnija i ljudi ce trošiti više energije, pa ce se povecati potrošnja elektricne energije za milijardu kWh, odnosno za 0,01 posto, kaže se u toj studiji.


Podijeli: Facebook Twiter