Rusija: Oslobođen zadnji član posade Greenpeacea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko pravosuđe odlučilo je u četvrtak osloboditi uz jamčevinu zadnjeg člana posade broda Greenpeace zaustavljenog na ruskom Arktiku Australca Colina Russella, objavila je nevladina organizacija.

- Izvrsna vijest! Australac Colin Russell oslobođen je uz jamčevinu, napisao je Greenpeace na Twitteru. Sud u Sankt Peterburgu odredio je jamčevinu od dva milijuna rubalja (45.000 eura) kao i za preostalih 29 članova posade, već oslobođenih.

- Greenpeace International nada se da će platiti jamčevinu u četvrtak da bi Colin bio slobodan prije vikenda, piše u priopćenju nevladine organizacije.

Colin Russell koji služi 71. dan kazne zatvora, bio je jedini aktivist među 30 članova posade Arctic Sunrise koji nisu koristili tu mogućnost u prvoj instanci. Prvi je izašao pred sud 18. studenoga te mu je privremeno zatočenje produženo za tri mjeseca, do 24. veljače.

No, odmah poslije, drugi sud u Sankt Peterburgu oslobodio je uz jamčevinu Ruskinju Ekaterinu Zaspu, liječnicu s broda Greenpeacea, a ta je odluka potom primijenjena na sve ostale zatvorenike. Ostalih 29 aktivista izašlo je iza zatvora, ali ne mogu napustiti Rusiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter