Rusija: Oporbenjaci htjeli srušiti vladu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski istražni odbor objavio je u srijedu da je otvorio istragu o nekoliko predstavnika oporbe, među kojima o čelniku Lijeve fronte Sergeju Udalcovu, nakon emitiranja televizijskog dokumentarca u kojem se kaže da Udalcov predviđa srušiti vladu. 

Istraga je otvorena radi "pripreme masovnih nemira, a danas se provodi pretres u domu osoba umiješanih u aferu", priopćio je glasnogovornik odbora Vladimir Markin.

Odluka je donesena "nakon provjera navoda o pripremi masovnih nemira u Moskvi i drugim ruskim područjima u filmu 'Anatomija prosvjeda 2'", kazao je on. 

Odbor je naveo da je proveo istraživanja o snimkama televizijske postaje sklone vladi - NTV, koja je emitirala dokumentarac početkom mjeseca te ističe da "nije otkriveno da se radilo o ikakvoj montaži".

"Utvrđeno je da glas u filmu pripada Udalcovu", naglasio je on. 

Istraga će se pozabaviti s još dvojicom predstavnika oporbe - Konstantinom Lebedevim i Leonidom Razvozjaevim, kao i drugim osobama, piše u priopćenju. 

"Istražitelji će ujedno provjeriti informaciju o pripremi terorističkih akcija na ruskom teritoriju", dodao je on. 

U dokumentarcu se tvrdi da Udalcov prima naredbe i financijska sredstva od izbjeglog bankara Andreja Borodina i jednog gruzijskog zastupnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter