Rusija: Oporbeni čelnik kriv za pronevjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati čelnik ruske oporbe Aleksej Navalni proglašen je u četvrtak krivim za pronevjeru novca, po presudi suda u Kirovu, 900 km istočno od Moskve.

"Sud je utvrdio da je Navalni organizirao taj kriminalni čin i da je upravljao realizacijom pronevjere u velikim razmjerima", rekao je sudac Sergej Bljinov.

Navalni (37) kojemu se sudi od 17. travnja, optužen je da je 2009. organizirao pronevjeru 16 milijuna rubalja (400.000 eura) čime je oštetio drvnu kompaniju Kirovljes dok je bio savjetnik guvernera te pokrajine, za što može dobiti šest godina zatvora.

Sudac "Bljinov je samo pročitao optužnicu. Što je radio dva tjedna?" od podizanja optužnice, upitao se Navalni na Twitteru. Rusko državno odvjetništvo zatražilo je za njega šest godina zatvora i globu od milijun rubalja (23.000 eura) te da ga se nakon suđenja uhiti u sudnici u Kirovu.

Navalni je postao poznat kao čovjek koji je otkrio više slučajeva korupcije u Rusiji, piše redovni blog i bio je jedan od organizatora masovnih prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter