Rusija odustala od tužbe protiv 1. aktivista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruske su vlasti odustale od optužbe za kazneno djelo protiv prvog od tridesetorice aktivista optuženih za sudjelovanje u Greenpeaceovom prosvjedu na Arktiku, izvijestio je BBC u utorak.

Anthony Perrett iz Walesa izjavio je da je odbacivanje optužnice protiv njega "veliko olakšanje".

On je bio u skupini 28 aktivista i dvojice novinara uhićenih u rujnu na prosvjedu na ruskoj naftnoj platformi. Svi su optuženi za huliganizam, ali su pušteni na slobodu uz jamčevinu.

Pomilovani su po novoj ruskoj zakonskoj odluci potpisanoj pred Zimske olipijske igre u veljači u Rusiji, a zahvaljujući kojoj je posljednih dana pušteno nekoliko istaknutih zatvorenika.

Greenpeace je u utorak potvrdio da je jednoj osobi iz skupine "Arktičkih 30" rečeno da je njegov slučaj sada zatvoren te da se očekuje da će i drugi uskoro primiti takvu obavijest.

Ranije izvješće po kojem su tri osobe obaviještene o oslobađanju kasnije je ispravljeno.

Skupina od 30 optuženih iz 16 različitih zemlja u rujnu je plovila prema naftnoj bušotini na moru ruske državne naftne kompanije Gazprom. Njih je presrela ruska obalna straža koja je ispalila i nekoliko pucnjeva upozorenja kada su se neki od aktivista pokušali popeti na platformu a njihov brod Arctic Sunrise je zaplijenjen.

Skupina je prvotno optužena za piratstvo no optužbe su kasnije svedene na huliganizam. U skupini je 26 stranih državljana kojima je rečeno da će moći napustiti Rusiju kada dobiju svoje izlazne vize. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter