Rusija odbila poziv SAD-a na suzdržanost u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u utorak ocijenila "neprihvatljivim" ton američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je tu zemlju, kao i sirijski režim, pozvao na suzdržanost u borbama u okolici Alepa.

"Čim su sirijska vlada i vojska, uz našu pomoć, postigle stvarni uspjeh u borbi s teroristima, Amerikanci su počeli posezati za naopakim metodama, tražeći da prekinemo borbu s teroristima", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za agenciju RIA - Novosti.

"To je potpuno krivo", rekao je, optuživši Sjedinjene Države da "pokrivaju" pobunjenike i njihove džihadističke saveznike koje u Alepu, velikom gradu na sjeveru Sirije, pod opsadom drže snage sirijskog režima.

John Kerry je u ponedjeljak pozvao Rusiju i sirijsku vladu na suzdržanost u ofenzivi na Alep.

Istaknuo je da su napadi sirijskih snaga onemogućili susret sukobljenih strana u ponedjeljak, u okviru međunarodnog plana za političku tranziciju, koji je bio zakazan tog dana.

"Od trenutka kada je taj nadnevak (1. kolovoza) dogovoren do danas, gotovo svo vrijeme je potrošeno na pokušaj uspostave znatnijeg prekida vatre", požalio se američki državni tajnik.

"Vidjet ćemo u idućim satima i danima hoće li se ta dinamika promijeniti", zaključio je.

Rjabkov je te izjave ocijenio ultimatumom, nazivajući ih "ucjenom".

"Kada Washington kaže da će ... naredni sati i dani biti presudni, to je ultimatum i takav je ton neprihvatljiv. Mislim da je to ucjena kojom se Amerikanci redovito služe", dometnuo je zamjenik ruskog ministra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter