Rusija odbila ponudu da na Eurosongu nastupi putem satelita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska televizija odbila je ponudu organizatora Eurosonga da njezina predstavnica Julija Samojlova na natjecanju u Kijevu nastupi putem satelita. 

Ukrajinske vlasti zabranile su Samojlovoj dolazak u Ukrajinu, koja je domaćn ovogodišnjeg Eurosonga, jer je posjećivala anektirani Krim te na društvenim mrežama objavljivala postove o Ukrajini i njezinim vlastima. 

Kremlj je zatražio da Kijev razmotri tu "nepoštenu odluku". 

U međuvremenu je Europska radiodifuzijska unija (EBU) ponudila kompromisno rješenje i mogućnost da Samojlova nastupi putem satelita. 

"Ponudu o nastupu na daljinu smatramo čudnom i odbijamo je", priopćila je ruska televizija. "To bi bilo suprotno samoj srži događaja". 

Ponuda da netko nastupi putem satelita prva je u povijesti EBU-a. U toj organizaciji naglašavaju da Eurosong mora biti lišen politike. 

EBU je priopćio da je u kontaktu s ukrajinskim vlastima i pokušavaju naći rješenje, "u želji da svi natjecatelji budu prisutni" na natjecanju u svibnju u Kijevu. 

Samojlova je nekoliko puta nastupala na Krimu tijekom 2014. i 2015. godine, što vlasti u Kijevu smatraju ilegalnim i odbijaju joj dati vizu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter